Historie LB

Ruim 48 jaar geleden werden 10.000 tot 15.000 dahlia's verwerkt, nu zijn dat er zo'n 250.000. Ook de afmetingen van de corsowagen waren wat bescheidener: geen 25 meter, maar 6 meter lang en geen 8 maar 3 meter hoog. En de schuur waarin gebouwd werd, heeft plaatsgemaakt voor een eigen hal. 

Maar het begon allemaal op de kermis van 1971 door het afsluiten van een weddenschap tussen Hennie Lansink en zijn schoonvader. Hennie zei tegen zijn schoonvader (een verwoed corsobouwer): "Wat i'j kunt, kunne wi'j ok!." En zo was daar een afspraak die waar moest worden gemaakt.

vroeger

Na die kermis werden er dan ook gauw plannen gemaakt om in 1972 met een corsowagen op de weg te komen. De tweede man, die zich bij de nieuwe "groep" aansloot, was Henk Bluiminck, maar al gauw volgden: Fons te Plate, Frans Lansink en Wilfried Orriëns. Er werden dahlia knollen gekocht van andere corsogroepen en een corsowagen van de schutterij. De groep liep onder de naam Lansink tot 1974, daarna onder de naam Lansink-Bluiminck als vriendengroep tot op de dag van vandaag. De corsowagen werd achter het huis van de familie Lansink gebouwd en de bloemen werden geplakt bij Transportbedrijf Hoitink met zo'n 15 tot 20 mensen. Met de bouw van de corsowagen werd na de zomervakantie begonnen. In 2 tot 3 weken was de corsowagen gereed. Met het plakken werd op zaterdagmorgen om 8.00 uur begonnen en werd rond 24.00 uur de laatste dahlia geplakt. 

De eerste deelname zullen de heren van het eerste uur nooit vergeten. Het was het jaar van de Olympische Spelen in Munchen. De titel van de corsowagen was "Olympisch vuur". Echter in München vond een drama plaats, daar vond een heus bloedbad plaats onder de Israeliërs. Daar stonden ze dan met een corsowagen die al helemaal gereed was. Sindsdien worden actuele onderwerpen zoveel mogelijk gemeden.

1972

In mei 1989 werd begonnen met het bouwen van een tent bij Hoveniersbedijf Willie en Ada Bluiminck. Een tent met afmetingen van 20 meter lang, 10 meter breed en 7 meter hoog. Hierin zou in het vervolg de corsowagen worden gebouwd. Het plakken gebeurde tot 1991 bij Transportbedrijf Hoitink. In 1992 werd ook het plakken van de corsowagen bij de familie Bluiminck gedaan. Ook werd er een nieuw onderstel voor de corsowagen gebouw, inclusief uitschuifbare balken en een dubbele besturing. De corsowagens werden als maar groter, breder en hoger.

Vanaf 1992 werd het bestuur uitgebreid met een kerngroep van 15 personen, die o.a. zorgdragen voor het poten van de dahlia knollen, verzorgen van het land en de opbouw van de corsowagen en de tent. Uiteraard bijgestaan door andere leden uit de vriendengroep. Ook kwam er een tekenaar bij de groep die zorgde voor de ontwerpen en de maquette. 

In 1996 werd het 25 jaar bestaan gevierd. De mannen van het eerste uur, Hennie Lansink en Henk Bluiminck, kregen tijdens het feest een aandenken uitgereikt.

25jaar
In 2003 zaten er weer voor het eerst sinds jaren figuranten op de wagen. Dat de figuranten een eenheid vormden met de wagen bleek wel uit de behaalde 2de plaats. Ook in 2004 zaten er figuranten op de wagen en wederom werd de 2de plaats behaald. In 2005 kwam dan eindelijk de hoogste waardering, namelijk de 1ste prijs voor figuratie. 

In januari 2006 werd een begin gemaakt aan het inrichten van een nieuwe bouwplaats bij de familie Klein Gunnewiek aan de Oude Aaltenseweg. Dit was tevens de gelegenheid om de tent te verlengen van 20 naar 25 meter lang en de hoogte op te trekken naar 8 meter. Ook werden de spanten gegalvaniseerd, zodat het frame van de tent kon blijven staan in de wintermaanden. Daarnaast werd de gehele tent voorzien van nieuwe zeilen.

De kerngroep werd dit jaar uitgebreid van zo’n 18 LB’ers naar 35 LB’ers.

Tot 2009 werd de corsowagen geduwd door minimaal 12 mannen. De corsowagen van 2009 werd voorzien van o.a. een hydralische pomp, die ervoor moest zorgen dat de wagen “uit zich zelf liep” en dus niet meer voortgeduwd hoefde te worden. Tijdens het corso van 2009 liep de wagen niet alleen “uit zich zelf”, maar duwde de grote wagen ook nog een kleine corsowagen voort. 

In 2016 werd de tent vervangen door een hal aan de andere kant van de weg. De eerste wagen, die werd gebouwd in de nieuwe hal, was Opgedoft.

De groep wordt steeds meer een hechte club, die ervoor gaat om bij de top 5 van het corso te komen. De Corsogroep Lansink-Bluiminck bestaat vandaag de dag uit zo'n 150 medewerkers. Op de huidige corsowagens gaan zo'n 250.000 dahlia's. Er wordt op donderdagavond al begonnen met plakken van de dahlia's. Vrijdags vanaf 9.00 uur 's morgens tot 24.00 uur en zaterdags vanaf 8.00 uur 's morgens tot de corsowagen gereed is. Op zondagmorgen om 8.00 uur gaan de deuren van de hal open en gaat de wagen naar buiten, richting het jury terrein. En om 14:00 uur, die middag, begint het Bloemencorso.